Néhány jó tanács!
Ezen az oldalon néhány jó tanáccsal látnánk el a kedves olvasót!
Miért kell a gyakran előforduló, fogak közötti ételbeékelődésre odafigyelnünk?
Ha az ételbeékelődés gyakran előfordul, jelentős szerepet játszhat a fogak körüli fogágybetegség kialakulásában, mert a beékelődés izgató hatása állandó gyulladást okozhat. Ép körülmények között az egymás mellett lévő fogak érintkezése, a fogak között lehelyezkedő íny (ínypapilla) megakadályozza az étel beszorulását.
Az ételbeékelődést különböző okok idézhetik elő: fogszuvasodás vagy foghiány miatt a fogak érintkezésének hiánya; ha egy fog kiemelkedik a rágósíkból; a fogak közötti ínypapilla pusztulása; foghiány okozta fogelmozdulás; hibás helyzetben előtörő fogak; nagyfokú mélyharapás; nem megfelelő tömés vagy fogpótlás.
Gyakori fennállása ínyvérzést, ínygyulladást, rossz leheletet idéz elő. Fokozza a gyulladást a baktériumok elszaporodása, mivel a beékelődött anyag a baktériumok számára jó táptalajul szolgál. Következmény lehet még tasakképződés, ínyvisszahúzódás, fogágytályog, krónikus gyökérhártya- gyulladás.
Fogszuvasodás és fájdalom
A fogbelet –ahol az erek, idegek találhatóak- a Dentin és a Fogzománc borítja, és védi a külvilágtól.
Ha a szuvasodás még csak a zománc legkülső részét támadja, előfordulhat, hogy különböző ingerekre még fájdalmat sem érzünk, mivel a fogzománcban nincsenek idegsejtek. Ha a dentinréteget is megközelíti illetve eléri a szuvasodás, a fog a vegyi-, hő-, elektromos ingerekre már fájdalommal reagál. A gyökérhártya fertőződése esetén tapintási, nyomási ingerek is panaszokat okoznak.
Vegyi- és hőingerek a mindennapi életben gyakran érik a fogakat. Ha a zománc vastagsága a fogszuvasodás miatt csökkent, vagy a zománcréteg teljes vastagságában elpusztult, ezek az ingerek fokozott intenzitással érik el a dentint és ezen keresztül a fogbelet. Ha az inger intenzitása meghaladja a fogbél idegsejtjeinek ingerküszöbét, fájdalom jelentkezik.
Bővebben...
A fogszuvasodás megelőzésének jelentősége
Fontos tudni, hogy a fogszuvasodás következtében létrejött anyaghiányt a szervezet nem tudja pótolni, így ha kialakul a szövethiány, vagyis szuvas üreg képződik, fogászati kezeléssel pótolni kell.
Ha bedagadt az arcunk
Arcduzzanat szuvas, letört, elhalt, gyökérkezelt, gyökértömött, valamint hidak alatti fogak erős gyulladása esetén egyaránt előfordulhat. Együtt járhat hőemelkedéssel, lázzal, levertséggel.
Ha bedagadt az arcunk, minden esetben haladéktalanul forduljunk orvoshoz! A megfelelő és gyors fogászati kezelés elmaradása súlyos szövődmények kialakulásához vezethet!
Érdekességek
A fogak romlását az ókortól egészen a XVIII. századig gyakran az ún. kukac- elmélettel magyarázták. Egyiptomban a már i.e. 1400 körül említik a fogakban élősködő kukacot, mint a fogromlás okát. A babilóniaiak is át...
Bővebben...
Gyermekfogászat
Fogszuvasodás gyermekkorban Kisgyermekeknél a fogszuvasodás és következményei a tejfogakon nem egészen úgy zajlanak le, mint a maradófogak esetében. A szuvasodás sokkal gyorsabban éri el a fogbelet, ahol az erek, idegek találhatók, mivel a tejfogak fogb...
Bővebben...
Fogászati kisszótár
Néhány szakkifejezés, és a hozzá tartozó leírás...
Bővebben...
Néhány jó tanács!
Ezen az oldalon néhány jó tanáccsal látnánk el a kedves olvasót!...
Bővebben...
KezdőlapBemutatkozásAltatásos fogászatKezelésekSzálláslehetőségElérhetőség
Dr. Hajdú Zsuzsanna | Felnőtt- gyermek fogászat
Tel.: 06/ 30 961- 4193
(kora reggeltől késő estig)
Cím: Budapest, VI. kerület Eötvös u. 29. fszt. 1.
(A Szondi és az Aradi utca között)
Sanitas Magánklinika az Oktogonnál, közel a Nyugatihoz