Fogszuvasodás és fájdalom
A fogbelet –ahol az erek, idegek találhatóak- a Dentin és a Fogzománc borítja, és védi a külvilágtól.
Ha a szuvasodás még csak a zománc legkülső részét támadja, előfordulhat, hogy különböző ingerekre még fájdalmat sem érzünk, mivel a fogzománcban nincsenek idegsejtek. Ha a dentinréteget is megközelíti illetve eléri a szuvasodás, a fog a vegyi-, hő-, elektromos ingerekre már fájdalommal reagál. A gyökérhártya fertőződése esetén tapintási, nyomási ingerek is panaszokat okoznak.
Vegyi- és hőingerek a mindennapi életben gyakran érik a fogakat. Ha a zománc vastagsága a fogszuvasodás miatt csökkent, vagy a zománcréteg teljes vastagságában elpusztult, ezek az ingerek fokozott intenzitással érik el a dentint és ezen keresztül a fogbelet. Ha az inger intenzitása meghaladja a fogbél idegsejtjeinek ingerküszöbét, fájdalom jelentkezik.
Normális körülmények között ép zománccal borított fogban is fájdalmat érezünk, ha például fagylaltba harapunk vagy jeges italt fogyasztunk. Ekkor a szájüregi hőmérséklet és a fagylalt fagypont alatti illetve a jeges italok kevéssel fagypont fölötti hőmérséklete közötti különbséget kell a fogaknak kibírniuk. Ez a fájdalom rövid ideig tart, és spontán megszűnik. Hasonló, rövid ideig tartó, többnyire azonban elmosódó jellegű, sajgó fájdalommal jelez a szuvas zománcú fog ennél lényegesen enyhébb hidegre. Ugyanilyen fájdalmat vált ki a meleginger is.
Ilyesmit érzünk szuvasodás esetén a nagy ozmózisos nyomású étel elfogyasztása esetén is, a szárító hatás miatt (pl. erősen sózott ételek, édességek fogyasztásakor).
Eszerint tehát –bár a zománc szuvasodása nem jár fájdalommal-, a megtámadott fog mégis érzékennyé válhat. Az így keletkező fogfájás nem éles fájdalom formájában jelentkezik, hanem sajgásként, és soha nem támad magától, hanem mindig külső inger váltja ki, általában magától megszűnik az inger további hatása ellenére is, de mindenképpen elmúlik, ha az inger nem éri tovább a fogat.
Hasonló szubjektív jelenségekkel jár, ha a szuvasodás már a zománc alatt lévő dentinállományt is eléri, ekkor már csekély inger is elegendő lesz, hogy kisebb vagy nagyobb mértékben megfájduljon a fogunk. Ez már fogbélgyulladás tünete is lehet.

A fogszuvasodás szemmel látható tüneteit, mint például az üregképződést vagy a krétaszerű, fehér foltos elszíneződést mi magunk is könnyebben észrevesszük, azonban ezek hiánya bizonyos tünetek mellett sajnos már fogszuvasodásra utalhat.
Érdekességek
A fogak romlását az ókortól egészen a XVIII. századig gyakran az ún. kukac- elmélettel magyarázták. Egyiptomban a már i.e. 1400 körül említik a fogakban élősködő kukacot, mint a fogromlás okát. A babilóniaiak is át...
Bővebben...
Gyermekfogászat
Fogszuvasodás gyermekkorban Kisgyermekeknél a fogszuvasodás és következményei a tejfogakon nem egészen úgy zajlanak le, mint a maradófogak esetében. A szuvasodás sokkal gyorsabban éri el a fogbelet, ahol az erek, idegek találhatók, mivel a tejfogak fogb...
Bővebben...
Fogászati kisszótár
Néhány szakkifejezés, és a hozzá tartozó leírás...
Bővebben...
Néhány jó tanács!
Ezen az oldalon néhány jó tanáccsal látnánk el a kedves olvasót!...
Bővebben...
KezdőlapBemutatkozásAltatásos fogászatKezelésekSzálláslehetőségElérhetőség
Dr. Hajdú Zsuzsanna | Felnőtt- gyermek fogászat
Tel.: 06/ 30 961- 4193
(kora reggeltől késő estig)
Cím: Budapest, VI. kerület Eötvös u. 29. fszt. 1.
(A Szondi és az Aradi utca között)
Sanitas Magánklinika az Oktogonnál, közel a Nyugatihoz