Hogyan ismerhetjük fel a fogszuvasodást?
A fogszuvasodás a fog szöveteinek felpuhulásával, szétesésével jár, így egy kisebb- nagyobb üreg képződik. Az üregképződést megelőzően mi is észlelhetünk a fogzománcon változásokat még a panaszok kialakulása előtt.
A zománc felszíne elveszítheti fényét, simaságát, áttetszőségét. Színe, külleme megváltozhat, krétaszerű fehér folt jelenhet meg, mely a fogszuvasodás gyakori első jele.
Ha a fog barázdáinak mélyén vagy a fog fogközi részein kezd kialakulni fogszuvasodás –így nehezebben vehető észre-, esetleg fogérzékenység hívhatja fel rá a figyelmet. Az, hogy milyen gyorsan terjed a fog belseje felé, függhet a fog szerkezetétől, a szuvasodást keltő baktériumok jellegétől, mennyiségétől, behatási idejétől, az egyén életkorától.
Ha a szuvasodási folyamat lassan halad, a zománc elszíneződik festéktermelő mikroorganizmusoktól, az ételek színezőanyagaitól, dohányosoknál a füstből lerakódó káros anyagoktól. Ilyenkor a krétaszerű fehér folt helyett barnás, esetleg fekete elszíneződést észlelhetünk. Fontos, hogy ezt az elszíneződött részt a színes lepedékkel, valamint a fogkővel ellentétben nehezen vagy egyáltalán nem tudjuk lekaparni.
Érdekességek
A fogak romlását az ókortól egészen a XVIII. századig gyakran az ún. kukac- elmélettel magyarázták. Egyiptomban a már i.e. 1400 körül említik a fogakban élősködő kukacot, mint a fogromlás okát. A babilóniaiak is át...
Bővebben...
Gyermekfogászat
Fogszuvasodás gyermekkorban Kisgyermekeknél a fogszuvasodás és következményei a tejfogakon nem egészen úgy zajlanak le, mint a maradófogak esetében. A szuvasodás sokkal gyorsabban éri el a fogbelet, ahol az erek, idegek találhatók, mivel a tejfogak fogb...
Bővebben...
Fogászati kisszótár
Néhány szakkifejezés, és a hozzá tartozó leírás...
Bővebben...
Néhány jó tanács!
Ezen az oldalon néhány jó tanáccsal látnánk el a kedves olvasót!...
Bővebben...
KezdőlapBemutatkozásAltatásos fogászatKezelésekSzálláslehetőségElérhetőség
Dr. Hajdú Zsuzsanna | Felnőtt- gyermek fogászat
Tel.: 06/ 30 961- 4193
(kora reggeltől késő estig)
Cím: Budapest, VI. kerület Eötvös u. 29. fszt. 1.
(A Szondi és az Aradi utca között)
Sanitas Magánklinika az Oktogonnál, közel a Nyugatihoz