Gyermekfogászat
Fogszuvasodás gyermekkorban

Kisgyermekeknél a fogszuvasodás és következményei a tejfogakon nem egészen úgy zajlanak le, mint a maradófogak esetében. A szuvasodás sokkal gyorsabban éri el a fogbelet, ahol az erek, idegek találhatók, mivel a tejfogak fogbélüregét vékony réteg védi a külvilágtól, ezért a tejfog könnyebben és gyorsabban elhal, mint a maradó fogak. Az elhalt fogbelű fog már nem tud tökéletesen részt venni a rágásban, és a benne lévő baktériumok az egész szervezetre kihatnak akkor is, ha a gyermeknek a fogszuvasodás nem jár fájdalommal. Ezért nagyon fontos már gyermekkorban a fogszuvasodás megelőzésére gondot fordítani. A szuvasodás helyén a zománc színe megváltozik, kezdetben fehér elszíneződést láthatunk. Kisebb szövethiánynál még tömhető a tejfog, nagyobb hiány esetén ecseteléssel lehet az esetleg már fájó tejfognál a tüneteket megszüntetni.
Ha a fog körül már duzzadt az íny, a gyermek erősebb fájdalomról panaszkodik, a fog gyökércsatornáit szükséges kevés fogfúrással szabaddá tenni, mely lehetővé teszi a fog körüli gyulladásos váladék levezetődését. Ez a gyermek számára megkönnyebbülést jelent.
A tünetmentes foggal a gyermek rágni is tud. Amennyiben a gyermek lázas, a nyaki nyirokcsomók is megduzzadnak, a fogat el kell távolítani.

Az előbbi eseteken kívül javasolt még a tejfog kihúzása –még ha az egészséges is-, ha a rágást, illetve ha a fogváltás lezajlását akadályozza (azáltal, hogy a visszamaradt tejfog miatt a maradó fog nem a megfelelő helyen kezd el kibújni).

Ahogyan felnőttkorban, úgy a gyermekeknél is nagyon fontos a rendszeres fogorvosi ellenőrző vizsgálat!

Mit tehetünk gyermekeink fogai épségének megőrzéséért?

A fogazat fejlődése, a csontosodás lefolyása, a fogazat állományának egészsége függ a fehérjefogyasztástól is. Nem megfelelő mértékű fehérjefogyasztás esetén a fogcsírák fejlődésében zavar keletkezhet, a kalcium és a foszforsók, a nyomelemek nem kellő mértékben épülnek be a fogakba.
Az anyatejben több, a csecsemő számára jobban hasznosítható fehérje van, mint a tehéntejben. A kisgyermek étkezésében fontos az állati (pl. tej, tojás, hús) és növényi fehérjék (pl. bab, lencse, burgonya) egyharmad- kétharmad aránya.
Az a gyermek, aki rendszeresen kap fehérjedús táplálékot, ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben is.

A szénhidrátok egyes fajtái könnyebben megtapadnak a fog felszínén, könnyebben képeznek lepedéket, így gyorsabban jöhet létre fogszuvasodás (pl. fehér kenyér, zsemle, keksz, nápolyi, minden édes sütemény..). Mivel szénhidrátra is szükség van, inkább ajánlott: kakaó, tej, gyümölcslevek, bármely burgonyával készült tészta, méz (a mézről részletesebben a Néhány jó tanács menüpontban).

Figyelnünk kell továbbá a gyermek étkezési szokásaira. A fokozott édességfogyasztás, meleg cukros tea ivása fogmosás után, lefekvés előtt kerülendő; problémát okozhat a D- vitamin, B- vitamin, C- vitamin hiánya; fontos a megfelelő mennyiségű ásványi sók bevitele.
Cukros ételeket, italokat, (cukros cumit!) nem ajánlott kisgyermekeknek adni. A cukros táplálék leggyakrabban a frontfogakat betegíti meg. Először a fognyakon keletkezik fogszuvasodás, majd letörnek a fogak, és csak a gyökerek csonkjai maradnak vissza.

A tejfogak szuvasodása –ahogy a maradófogaké is- rontja a rágás hatásfokát. A rágás pedig jelentős szerepet játszik abban, hogy a fogak milyen mértékben ellenállóak a fogszuvasodással szemben, emellett a rágás alapvető jelentőséggel bír az emésztőrendszer megfelelő működésében. Az ételt alaposan megrágó gyermeknek jók lesznek a fogai, mivel ilyenkor a fog kopik ugyan, de nem lesz szuvas. Minden étkezéskor legyen a gyermek étrendjében olyan étel, amely rágást igényel.

Különleges a helyzet fogváltás idején. Mozgó tejfoggal nem tud jól rágni a gyermek, ezért a rágást akadályozó tejfogat el kell távolítani. Ha valamelyik oldalon akár csak rövid ideig is szünetel a rágás, az könnyen észrevehető a fogakon megtapadó Lepedék mennyiségéből- hiszen rágás nélkül a lepedék könnyen megtapad a fogakon. A lepedékben pedig baktériumok, enzimek, erjedő ételmaradékok vannak. Az ilyen lepedék alatt a kemény zománcszövet kevésbé ellenállóvá válik. Tehát fontos a lepedék eltávolítása. Kisgyermekeknél még segíthetünk, hogy alaposabb legyen a fogak tisztítása.
Érdekességek
A fogak romlását az ókortól egészen a XVIII. századig gyakran az ún. kukac- elmélettel magyarázták. Egyiptomban a már i.e. 1400 körül említik a fogakban élősködő kukacot, mint a fogromlás okát. A babilóniaiak is át...
Bővebben...
Gyermekfogászat
Fogszuvasodás gyermekkorban Kisgyermekeknél a fogszuvasodás és következményei a tejfogakon nem egészen úgy zajlanak le, mint a maradófogak esetében. A szuvasodás sokkal gyorsabban éri el a fogbelet, ahol az erek, idegek találhatók, mivel a tejfogak fogb...
Bővebben...
Fogászati kisszótár
Néhány szakkifejezés, és a hozzá tartozó leírás...
Bővebben...
Néhány jó tanács!
Ezen az oldalon néhány jó tanáccsal látnánk el a kedves olvasót!...
Bővebben...
KezdőlapBemutatkozásAltatásos fogászatKezelésekSzálláslehetőségElérhetőség
Dr. Hajdú Zsuzsanna | Felnőtt- gyermek fogászat
Tel.: 06/ 30 961- 4193
(kora reggeltől késő estig)
Cím: Budapest, VI. kerület Eötvös u. 29. fszt. 1.
(A Szondi és az Aradi utca között)
Sanitas Magánklinika az Oktogonnál, közel a Nyugatihoz